20160727

Антикомуністичні заходи української громади Британської Колумбії, 1950 р.

В повоєнні роки, після загострення відносин між країнами західних демократій та комуністичними режимами Європи та Азії, антикомуністичні настрої серед українців Канади (на той момент четверта за розмірами громада у країні) досягли максимального рівня. Цей процес значно посилився після початку масової еміграції українців переслідуваних у рідній країні та змушених шукати прихисток за океаном. Українська громада Британської Колумбії активно долучилася до цього процесу, були проведені Антикомуністичні збори, зустрічі з сенаторами, відбувся автопробіг, КУК БК передав через представників місцевої влади листа до прем'єр міністра Канади.
Нижче публікуємо вимоги до влади країни зазначені у тому листі (збережено орфографію, пунктуацію та стилістику оригіналу) та подаємо ряд документів, що свідчать про ті події.

1. Відділ КУК з радістю прийняв розпорядження канадійського уряду взяти участь в Корейській війні. Війна в Кореї не є справою самих Корейців, це справа кожної демократичної країни, бо війна в Кореї в явним кроком проти свободолюбних народів
2. Ми домагаємося заборонення діяльності так званої прогресивної партії праці на терені Б.К. а з окрема в місті Венкувер.
3. Вжити всіх рішучих заходів в справі припинення московсько-комуністичної аґресивної пропаґанди в Канаді.
4. Домагаємося закриття комуністичних домів і розвязання так званого ТОУК і всіх подібних орґанізацій які явно чи тайно виконують припоручення Кремля
5. Вислати поза межі Бритійської Колумбії всіх керівних комуністичних функціонерів.
6.Закрити всі комуністичні преси, запинити завіз до Канади московсько-комуністичної пропаґандивної літератури, та заборонити поворот до Канади всім тим що добровільно виїзжають до СССР.
7. Очистити в Канаді всі наукові інституції включно з університетами і всі державні установи від членів і симпатиків комуністичної доктрини.
8. Ми уважаємо що Стокголмський Апель є безпосередним способом замилити невинним людям очі й ввести їх в мильне поняття що Совіти є миролюбною держанню, а західні демократії є аґресорами.
9.  Це віче закликає всі народи яких батьківщина тепер знаходиться під диктаторським чоботом Совітського Союза щоби висловили спільно свою гадку що до імперіалістичної політики Совітського Союза.











До зображень: лист-повідомлення до кабінету прем'єр міністра Британської Колумбії про антикомуністичне ралі, проведене українською громадою Ванкувера;  резолюція прийнята на антикомуністичному віче 22 жовтня 1950р; переклад резолюції українською; лист-звернення до прем'єр міністра Канади, що викладає позицію української громади провінції і закликає прийняти конкретні дії з протидії радянській пропаганді на території країни.
Документи взяті з теки: Архіви KУК ч. 16, том І, 1944 - 1951 (листування і документи)

Ми надаємо тут невелику добірку документів з архіву КУК БК. Якщо ви зацікавленні в отриманні повного доступу до оцифрованих архівних записів зв'яжіться з адміністратором проекту та ознайомтеся з правилами доступу.

0 comments :

Post a Comment

All comments are premoderated / Всі коментарі підлягають премодерації