20160707

Карта України 1918 рік.

Карта україни, 1918
Дозвольте до вашої уваги представити  невеличкий, але від того не менш цінний скарб. Цю карту було знайдено у "закритій частині" бібліотеки Українського центру імені Івана Франка, місто Річмонд, метро Ванкувер. Важко собі навіть уявити шляхи якими цей папір, роздрукований у Відні, столиці загиблої Австро-угорської імперії, пройшовши буремними стежками розстріляної України, потрапив до Канади.  Зараз це просто шмат розірваного, вкрай втомленого матеріалу, що може викликати смерть у алергіка кількістю дрібного пилу і просто розсипається від дотиків, але той шмат добре зберіг колір і загалом вражає гарною якістю друку.
Що з того?
Подивіться на цю карту  - на ній Україна, це вже єдина країна з частково визначеними кордонами, себто карта готувалася до друку в розрахунку на те, що акт злуки таки відбудеться. Зверніть увагу на назви міст та інших населених пунктів, порівняйте з сучасними картами і спробуйте знайти відмінності. Знайдіть на цій карті Донецьк, Прип'ять, Запоріжжя, Дніпропетровськ... Подивіться на водосховища Дніпра, на назви кримських міст та селищ. Вражає? Для того, щоб побачити наскільки драматичною була історія цієї землі не потрібно нічого, крім двох карт різних років випуску.
Як саме?
Ця карта була пересканована з перекриттям звичайним побутовим сканером, після чого її було зібрано вручну за допомогою  відкритого програмного забезпечення. Жодних правок оригінального тексту не проводилося, здійснено ретуш розривів (заливка прогалин нейтрально жовтим кольором), деяка корекція деформацій зображення, геокорекція та прив`язка до кординатної сітки  не використовувалося. Якщо знайдеться особа, що вважає за потрібне виправити цю прикрість - звертайтеся, я надам оригінальні скани.
Де взяти? Версія мапи з роздільною здатністю 300dpi і загальними розмірами в 30% від оригіналу (75 мб). Версія мапи з роздільною здатністю 300dpi і загальними розмірами в 30% від оригіналу (75 мб) на вікіскладі. Магнет посилання за допомогою якого можна отримати карту оригінального розміру - роздільна здатність 600dpi (693 мб). /

http://www.lostua.info/2016/04/1918.html

0 comments :

Post a Comment

All comments are premoderated / Всі коментарі підлягають премодерації