20160801

Свято 50 літнього ювілею українських січових стрільців.

Нижче подано уривок з  Святкової програми 50 літнього ювілею (1964 р.) українських січових стрільців у місті Ванкувер (збережено орфографію, пунктуацію та стилістику оригіналу)

Управа відділу КУК у Ванкувері клонить свої голови в пошані перед світлою памяттю героїчних лицарів Червоної Калини,що відійшли у Царство ВІчности,а рівночасно шле палкий,щирий привіт останній Сотні .Українських Січових Стрільців з її 50-Літнім Ювілеєм і Салютом посіву крови І Збройного Чину УСС-ів зродилась героїчна епопея боротьби за Державну 'Незалежністі України,що золотою ниткою тягнеться аж по сьогоднішний день.

50-літній Ювілей Збройного Чину УСС-ів - це не сухий історичний факт, але дорогою ціною крови і жертв написаний заповіт і дороговказ для нас усіх, що з долею України звязали ціле своє життя. Невимовно тяжкі національно-політичні й суспільно-господарські умовний життя, в яких опинився сьогодні український нарід на Рідних Землях під росийською комуністичною займанщійною накладають на нас на Українську еміграцію особливий обовязок й вимоги. Нам, що живемо по далеких, чужих контінентах, судилося переняти боєві прапори скроплені кровю наших героїв - УСС-ів і йти суцільною, спаяною духом братньої любови кольоною в авангарді великої Визвольної Боротьби.

Жертвенна, конструктивна праця в усіх галузях нашого многогранного еміграційного життя, збереження і виховання в укр. національнім дусі нашої молоді - яка майбутніх переємників наших національних - духових цінностей і традицій, послідовне і всевичерпне інформування чужинецького світу про історію України, її державницькі змагання, про її ґеополітичне значення в укладі політичних сил на Сході Европи - ось це є Генеральні лінії наших прямувань на еміграції, це головні чинники, щоб творять суть нашого призначення і нашої місії яко політичної еміграції поза межами рідних земель .

У 50-ліття Великого Історичного Ювілею - наповнімо свої серця братньою, чистою любовю, а також сильною, живою вірою, що виявила би безмірність наших національних сил, вірою в райдужний світанок світлого Воскресення, про який мріяв і за яким тужив великий син Галицької Землі І.Франко, коли то Україна

... вогнистим видом
"Засяде у народів вольних колі 
Трусне Кавказ,впережеться Бескидом,
Покоте Чорним морем гомін волі 
І гляне ЯК хозяїн домовитий,
По своїй хаті,по своїм полі - "












Ми надаємо тут невелику добірку документів з архіву КУК БК. Якщо ви зацікавленні в отриманні повного доступу до оцифрованих архівних записів зв'яжіться з адміністратором проекту та ознайомтеся з правилами доступу.


0 comments :

Post a Comment

All comments are premoderated / Всі коментарі підлягають премодерації