20160801

Відзначення 150-річчя з дня народження Тараса Шевченка українською громадою Британської Колумбії - 1964 р.

15 березня о-год, 3-ій по-полудні в авдиторії Українського Католицького Центру, місцевий відділ КУК, спільними силами всіх складових організацій і парафій, віддав пошану найбільшому поетові, борцю і мученикові за волю України, Тарасові Шевченкові.
Програма концерту не вибаглива, але вибором точок, доказує намагання подати світові виохоплюючий характер під кождим оглядом - звичайно, такий святочний концерт не слід оглядати лише з мистецького боку, а радше хочеться добачувати в нім ідейну ціль і добру волю - і треба сказати як організатори свята, так і виконавці програми, оказали цю добру волю. Для вияву пошани до найбільшого поета України, управа КУК, постаралася, щоб один місяць на офіційній печатці державної почти, листи з Ванкуверу мали печатку про Тараса Шевченка, а саме: Тарас Шевченко 150 років ювілей, 3 Ванкуверської почти виходять щодня пересічно один міліон листів, дтдсе можна уявити скільки листів переходить в протязі ЗО днів. Це надзвичайно цінна історична памятка, за якою колись будуть шукати не тільки всі українські філятелісти та їх публікації, але й усі любителі Т: Шевченка та історики нашого життя в Канаді.


Англомовна місцева преса поміщувала ряд дописів з фотографіями про концерт, так само родіо і телевізія у своїх новинах згадували про ці великі роковини. Хочу зазначити, що комуністичні поплентачі мали шевченківські святкування скоріше від нас, а англомовна преса, радіо і телевізія нічого про це не згадувала. Управа Ванкуверського відділу КУК постаралась першу пропамятну програму свята в котрій поміщені привіти від президента Канади Л, Пірсона, від премєра Бритійської Колумбії і майора міста Ванкуверу. В день свята велику авдиторію заповнили понад тисячу осіб. Точка за точкою з програми, в міру місцевих сил, були виконані добре деклямації творів Тараса Шевченка, пісні та українські національні танці.
В програмі концерту взяли участь два мішані хори: хор з Ванкуверу та з Hopc Сурей відспівав "Заповіт", "Розрита могила" з сольо-співом п-і Лебедович і "Туман хвилями лягає" - дерегентки пані М. Вакалюк і А. Залубняк. Хор під дерегентурою п. В. Шмігеля, відспівав "Учітеся брати мої" і "Садок вишневий". 
Виступили дві групи танцюристів під проводом п-і 0. Крипе та п. В. Блазюка з україінськими національними танками, які публика нагороджувала довгими і рясними оплесками. До танків грала орхестра в сладі: В. Шевчук, А. Шевчук і Д. Коропатніцький.
Деклямації виконали: Марта Чуйко - "Україно", Олег Томченко - "Посланіє", п. С. Солтис - "Іржавець. Сольо-спів "Вечір" відспівав ученик Ігор Залубняк. Квінтет у складі паннів І. Калина Ганушевська, Квітка Ганушевська, Леся Круль, Богданна Станько і Ярослава Станько під акомпаніямент цитри, відспівали "Думи мої" і "Із діброви". Цей перший виступ квінтету спеціяльно захопив присутніх своїм чудовим, милозвучним співом. Реферат виголосила студентка університету, панна Ярослава Станько. Реферат був змістовий, а мова чудова. Відрадним явищем слід зазначити численну участь молоді у виконанні програми, а саме: деклямації, танки, дітей сольо-спів, квінтет та реферат.
Всі точки відповідно мило вражали присутніх, бо свідчили, що - "Наша воля і наша слава не вмре, не загине"
Останньою точкою була святочна роздача Шевченківських грамот особам, що зложили на памятник Тараса Шевченка по $25.00 і більше. По концерті була взята знимка із всіх жертводавців. Цією дорогою, управа Комітету Українців Канади відділ у Ванкувері, почувається до милого обовязку скласти щиросердечну подяуу всім тим, що в який будь спосіб, причинилися до успіху відсвяткування І50-ТИХ роковин з дня народження Тараса Шевченка. 
Програма закінчилася відспіванням "Ще не вмерла Україна" і "Боже щасти їй"
А. Данилів




Ми надаємо тут невелику добірку документів з архіву КУК БК. Якщо ви зацікавленні в отриманні повного доступу до оцифрованих архівних записів зв'яжіться з адміністратором проекту та ознайомтеся з правилами доступу.

0 comments :

Post a Comment

All comments are premoderated / Всі коментарі підлягають премодерації