20160727

Співпраця української громади Британської Колумбії з СУКВ ч1. Воєнні роки.

У архівах КУК БК зберігається численна добірка листів, що свідчать про активну співпрацю української громади з Союзом Українських Канадійськіх Вояків і великі об'єми допомоги наданої посередництвом цієї організації, українцями Британської Колумбії.

Союз Українських Канадійськіх Вояків (СУКВ) [Ukrainian Canadian Servicemen's Association (UCSA)] - об'єднання чоловіків і жінок українського походження, що служили в канадських збройних силах, що базувалися у Великобританії та інших європейських країнах під час Другої світової війни.

СУКВ була утворена 7 січня 1943 року в Манчестері, для задоволення соціальних і культурних потреб українських канадців за кордоном. На кінець 1943 року за фінансової підтримки з боку Комітету Українців Канади, асоціація почала орендувати будівлю на 218 Sussex Gardens, London W2. Це стало новим штабом СУКВ і будинком клубу, який був офіційно відкритий в квітні 1944 року.

СУКВ організовувала громадські заходи для своїх членів, спочатку в Манчестері, а потім і в Лондоні. Діяльність асоціації також включала відвідування хворих і поранених українських канадців, складання списків тих, хто померли або були взяті в полон, і догляд за могилами померлих на різних кладовищах у Великобританії.

До кінця війни члени СУКВ почали надавати допомогу українським переміщеним особам і біженцям в континентальній Європі. Для того, щоб відокремити цю роботу від основної діяльності СУКВ, було сформовано Бюро допомоги, зі штаб-квартирою в будівлі СУКВ в Лондоні. 9 січня 1946 СУКВ був офіційно розформований. Його діяльність була продовжена в Канаді Українською асоціацією канадської ветеранів, сформованої в червні 1945 року.









До зображень: вітальна листівка  до КУК БК з зображенням будівлі на 218 Sussex Gardens; листи подяки від центру СУКВ; програма одного з вечорів СУКВ.
Документи взяті з теки: Архіви KУК ч. 16, том І, 1944 - 1951 (листування і документи)

Ми надаємо тут невелику добірку документів з архіву КУК БК. Якщо ви зацікавленні в отриманні повного доступу до оцифрованих архівних записів зв'яжіться з адміністратором проекту та ознайомтеся з правилами доступу.



0 comments :

Post a Comment

All comments are premoderated / Всі коментарі підлягають премодерації